Quantcast
Channel: Business Cover
Viewing all articles
Browse latest Browse all 64

Smartphone-ul și tableta și-au câștigat locul lângă cafeaua de dimineață

$
0
0

Că suntem dependenți de dispozitivele de comunicare mobile nu e noutate, mai ales că mobilitatea digitală și conectivitatea sunt tot mai importante în viața personală, dar și în mediul de afaceri. Dar, pentru ce folosim dispozitivele mobile și cât de des, e asta sunt niște întrebări interesante, al căror răspuns relevă o parte din ceea ce am devenit.

Pentru a  afla răspunsul la fiecare dintre aceste întrebări, EY România a realizat studiul de percepție privind Utilizarea dispozitivelor mobile în România. Prin dispozitive mobile înțelegem o categorie distinctă de tehnologie non-computer care include următoarele: smartphone, tabletă, telefon mobil, phablet, smartwatch, brățară fitness.

Principalele concluzii ale studiului includ următoarele aspecte:

  • 66% dintre respondenți spun că din momentul trezirii și până se uită la dispozitivul mobil trec sub 30 minute. Pentru 29% dintre respondenți se pare că rutina dimineții începe cu verificarea dispozitivului mobil.
  • 52% dintre respondenți spun că se uită între 11 și 50 de ori în fiecare zi la dispozitivele lor mobile, iar 22% se uită între 51 și peste 200 de ori în fiecare zi. Cea mai mare frecvență de utilizare a dispozitivelor mobile – peste 200 de ori în 24 de ore – se constată la segmentul de vârsta 25-35 de ani (41%).
  • 98% dintre respondenți folosesc dispozitivele mobile pentru apelare, 91% pentru acces email, câte 89% pentru expediere de mesaje și respectiv pentru căutare pe internet și 86% pentru camera foto, doar 34% le folosesc pentru shopping și numai 22% pentru diseminarea de fișiere.
  • 45% dintre utilizatorii dispozitivelor mobile folosesc între 8 și peste 10 aplicații, 21% folosesc între 5 și 8 aplicații și 33% folosesc între 1 și 5 aplicații. În funcție de vârsta respondenților, cei care folosesc cele mai multe aplicații au 35-45 ani, urmați de cei de 25-35 ani.

Frecvența de utilizare a dispozitivelor mobile

Dintre toate dispozitivele mobile în funcție de fiecare categorie de vârstă, cei de 55+ ani dețin în cea mai mare proporție telefoane mobile (15%) , cei de 45-55 ani dețin phablete (30%), cei de 35-45 ani dețin smartwatch – uri (49%) și tablete (40%), respondenții de 25-35 ani dețin brățară fitness în timp ce respondenții de 18-25 ani dețin în cea mai mare proporție smartphone.

dispozitive mobile

Respondenții de 25-35 ani sunt primii dintre cei care utilizează dispozitivul mobil imediat ce se trezesc dimineața (33%), urmați de cei de 35-45 ani (29%) și cei de 18-25 ani (19%). Cel mai puțin preocupați de utilizarea dispozitivului mobil dimineața sunt cei de 35-45 ani (40%), cei de 45-55 ani (26%)  și cei de 25-35 ani (21%) care utilizează dispozitivul mobil și la peste o oră distanță de la momentul trezirii.

Cea mai mare frecvență de utilizare a dispozitivelor mobile – peste 200 de ori în 24 de ore – se constată la segmentul de vârsta 25-35 de ani (41%). Următorul segment cu frecvența mare de utilizare fiind cel cuprins între 45-55 de ani (26%).

Tipul de conținut accesat   

Corelația dintre vârsta respondentului și folosirea dispozitivului mobil ne arată că cele mai mari procente se întâlnesc la categoria de vârstă 35-45 ani, pentru: apelare – 35%, shopping – 37%, jocuri – 39%, distracție – 37%, căutare/interne – 36%, camera foto – 36%.

În ce privește numărul de aplicații folosite cei care folosesc cele mai multe aplicații sunt respondenții de 35-45 ani, urmați de cei de 25-35 ani și de cei cu vârsta de 45-55 ani. Respondenții de 35-45 ani utilizează cel mai des aplicațiile de jocuri, educație și călătorii și cel mai puțin de muzică și lifestyle. Cei de 25-35 ani utilizează cel mai des aplicațiile de lifestyle, health & fitness și entertainment și cel mai puțin de business și călătorii. Cei de 45-55 ani utilizează cel mai des aplicațiile de finanțe, business și călătorii și cel mai puțin jocuri și health & fitness.

Cei mai importanți consumatori de conținut video sunt cei de 35-45 ani, din care 32% spun că vizionează peste 15 conținuturi video, urmați de respondenții de 25-35 ani, din care 28% spun că vizionează peste 15 conținuturi video pe săptămână. Așa cum era de așteptat, generația celor de 18-25 ani consumă mai mult conținut video decât cea a celor de 55+ ani, care într-o proporție mare spune că nu consumă nici un conținut video.

Ca atare, e cert că dispozitivele mobile schimbă modul în care oamenii comunică, lucrează și se distrează, iar mare parte din adoptarea și inovația în creștere este generată de aplicațiile mobile, big data și internet of things.

Foarte multe industrii sunt sau vor fi influențate de această tendință deja clară. Nu numai aplicațiile mobile și felul în care consumăm informația din online vor evolua, dar și dispozitivele mobile în sine, multe companii lucrează la noi wearables, iar inteligența artificială este din ce în ce mai puțin sci-fi. Ce rămâne de văzut e impactul și modul în care ne vor schimba comportamentul în continuare, mai ales că pentru producători aceste informații pot fi decisive, iar producția se va adapta consumului, dovadă și aglomerările periodice de pe unele piețe de aplicații.

A fost vremea jocurilor (și vor rămâne mereu în atenție), acum e vremea aplicațiilor diverse pentru fitness și health, peste câteva luni sau un an va apărea altă modă, și toată lumea se va concentra acolo. O certitudine e doar  creșterea consumului de conținut de pe dispozitive mobile pentru toate categoriile de vârstă, dar în ritmuri și cu pasiuni diferite.


Viewing all articles
Browse latest Browse all 64

Trending Articles


Garda Felina Sezonul 1 Episodul 6


Doamnă


BMW E90 invarte, dar nu porneste


Curajosul prinț Ivandoe Sezonul 1 Episodul 01 dublat in romana


MApN intentioneaza, prin proiectul sustinut si de PSD, sa elimine...


Zbaterea unei vene sub ochii


Film – Un sef pe cinste (1964) – Une souris chez les hommes – vedeti aici filmul


pechinez


Hyalobarrier gel endo, 10 ml, Anika Therapeutics


Garaj tabla Pasteur 48