În anii 1980, infrastructura globală de comunicații era în plin avânt, dar numai în decada următoare a devenit realitate la nivelul tuturor consumatorilor, o dată cu apariția WWW. Dezvoltarea Cisco este asemănătoare, fiind o companie bazată pe producția de echipamente necesare comunicării și infrastructurii acesteia. Acum, Cisco trece printr-o schimbare profundă care prespune trecerea de la concentrarea pe produsele proprii la cele open source și la convergența dintre ele.
În urmă cu doar câteva zile, Apple a făcut câteva anunțuri importante în cadrul WWDC. Unul dintre ele este iOS 10, produs la care au lucrat împreună dezvoltatorii Apple și Cisco, ca urmare a parteneriatului anunțat în vara anului trecut. iOS include mai multe funcționalități specifice mediul enterprise, iar efortul Apple și Cisco s-a îndreptat către optimizarea experienței utilizatorilor Apple în rețelele Cisco.
Ce și-au propus reprezentanții celor două companii a fost să optimizeze conexiunile Wi-Fi ale dispozitivelor Apple, să prioritizeze applicațiile iOS și datele critice pentru business și să pună soluțiile de colaborare Cisco pe iPhone. Prin programul DevNet, o comunitate a dezvoltatorilor alcătuită din 390.000 de dezvoltatori, Cisco le pune la dispoziție dezvoltatorilor API-uri, SDK și toate resursele necesare pentru a contribui la optimizarea capabilităților noului iOS 10. Fie ca sunt dezvoltatori de soluții, ingineri de rețea sau manageri IT, au acces la peste 50 de sesiuni de traning în care pot învăța despre API-urile Cisco (Application Programming Interface), instrumente și medii de dezvoltare, pot participa la sesiuni de programare sub îndrumarea unor instructori sau pot învăța singuri în Learning Labs, pot socializa și pot face schimb de informații cu alți dezvoltatori din interiorul comunității.
Un exemplu de aplicație prin API este îl avem prin CMX Mobility Service, care permite transferul conexiunii de la un router la altul în cadrul aceleiași rețele fără a mai fi nevoie de logare, adică fără să se ceară permisiunea de conectare fiind stabilită ca sigură. Aplicațiile din jurul acestui soft sunt nenumărate, mai ales pentru retaileri sau pentru mall-uri, unde se poate observa locurile în care clienții petrec cel mai mult timp (spre exemplu, în SUA magazinul cel mai vizitat este Apple Store).
În prezent, aproape toate companiile din top Fortune 500 și topul primelor 500 de companii la nivel global folosesc dispozitive iOS și rețele Cisco, ceea ce oferă o oportunitate extraordinară de a contribui dezvoltatorilor.
Lucrăm intens cu Apple să aducem experiența enterprise pe dispozitive mobile la un cu totul alt nivel. Suntem încântați să fim implicați în această tranformare. Vor urma și alte anunțuri în lunile ce urmează, a declarat Susie Wee, vicepreședinte și director tehnic pentru Cisco DevNet.
Apple Cisco DevNet a fost înființată în urmă cu doi ani jumătate și reunește în acest moment peste 390.000 de membri. Până nu demult, Cisco era recunoscut exclusiv prin expertiza în domeniul routerelor, întrucât miza din ultimele două decenii a fost aceea de a contribui la crearea rețelei și, apoi, la extinderea capabilităților ei. Dacă acum câțiva ani, o rețea care să suporte voce era un obiectiv, Cisco împreună cu toată comunitatea din spate (selleri, reselleri, clienți) au făcut posibile rețele care să susțină voce, video, HDTV.
În prezent, Cisco a dezvoltat o strategie software. Locul DevNet în acest nou context este de a asigura resursele necesare și de a contribui la susținerea acestei strategii. În contextul IoT, al Cloud și virtualizării, miza Cisco este aceea de a face rețelele cât mai ușor de gestionat și programat. Pentru dezvoltatori, inovația înseamnă platforme programabile și API-uri deschise. Prin întreg programul DevNet, Cisco își dorește astfel să accelereze oportunitățile pentru dezvoltatori.
„În programul Cisco DevNet sunt dezvoltatori din întreaga lumea, care pot accesa oricare din centrele de inovație Cisco pentru a beneficia de resursele puse la dispoziție în cadrul acestui program. Totodată, tot ce înseamnă instrumente, resurse, API-uri sunt disponibile oricând, de oriunde, online. De asemenea, avem implicată o echipă dedicată a Cisco al cărei rol este tocmai acesta de a facilita dezvoltatorilor din întreaga lume accesul la program și dezvoltarea de aplicații optimizate cu portofoliul extins de soluții ale Cisco (securitate, Iot, colaborare). În cadrul programului sunt 390.000 de dezvoltatori din întreaga lume, însă nu avem date legate de proveniența geografică a acestora decât asupra unui procent de 20%. Dintre aceștia, peste o treime provind din regiunea EMEAR (Europa, Orientul Mijlociu, Africa și Rusia)”, spune Suzie Wee, răspunzând astfel și la întrebarea legată de proveniența geografică a dezvoltatorilor din DevNet.